gepubliceerd op 03:02:2011
14% gevangen doet poging tot fraude met identiteit
Aafke Hofman

Onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit 2010 toont aan dat 14% van de veroordeelden een poging tot identiteitsfraude onderneemt om onder zijn straf uit te komen. Het ware aantal ligt waarschijnlijk nog vele malen hoger, aangezien de geslaagde pogingen niet meegeteld kunnen worden. De daadwerkelijke omvang van het probleem is daarom niet in te schatten.

In 2008 werd biometrie in alle gevangenissen ingevoerd om identiteitsfraude tegen te gaan en de herkenning van personen trefzekerder te maken. Ondanks de invoering verloopt de identiteitsvaststelling nog niet vlekkeloos.

Professor Jan Grijpink, raadadviseur bij de Directie Strategie van het ministerie van Veiligheid en Justitie, belicht de situatie. Uit het onderzoek in 2005 bleek dat 7% van de veroordeelden een poging deed tot identiteitsfraude. Daar bovenop kwamen nog de gevallen die bij controle in de gevangenis ontdekt werden. In 2010 ontdekte het ministerie dat 14% van de gevangen een poging tot identiteitsfraude deed. Dit zijn slechts de pogingen, aangezien de fraudeurs die slagen bijna niet meer te achterhalen zijn.

Grijpink benadrukt dat alle betrokken partijen de procedure moeten kennen en er mee om moeten kunnen gaan. In alle 90 gevangenissen is het personeel inmiddels goed opgeleid, echter is dit bij de politie nog niet het geval. “De politie is nog niet helemaal in het spel betrokken en heeft veel prioriteiten, waardoor het allemaal wat langer duurt. De persoonsherkenning is beter dan voorheen, maar het kan nog beter.”

Tags: , ,

Comments are closed.